Při návštěvě Bosny a Hercegoviny určitě nevynechejte hlavní město - Sarajevo. Organizované i individuální návštěvy tohoto krásného města se často omezují jen na návštěvu historického jádra města, resp. Baščaršije. Je to trošku škoda, protože Sarajevo toho má hodně k nabídnutí. Škoda je však také, že sami Sarajevané vám mnohdy nedokáží moc poradit a i pracovníci turistického informačního centra (sídlí na ulici s názvem Zelenih beretki 22) se mnohdy tváří dost rozpačitě.
*
Když už tedy budete v Sarajevě, začněte klidně s prohlídkou města jako všichni ostatní - na Baščaršiji. Jde o starou obchodní část města založenou v 16. století, kde se nachází spousta malých obchůdků nabízejících různé zboží, kavárniček a restaurací a jiných občerstvoven (čevabdžinice, buregdžinice, aščinice). V dřívějších dobách měla jednotlivá řemesla vyhrazené uličky, kterým dala i název. Rozhodně navštivte uličku s názvem Kazandžiluk, kde je k vidění a k zakoupení mnoho předmětů vyrobených z kovu - džezvy, cukřenky, kotlíky a jiné nádoby, šperky atd. Jak si určitě všimnete, zboží není označeno cenami. Když budete chtít něco koupit, smlouvejte! (Já osobně to ale moc neumím). :-) Budete-li pečlivě poslouchat, určitě uslyšíte i zvuk kovotepeckých kladívek - běžte se podívat, jak výroba jednotlivých předmětů vypadá. Mou nejoblíbenější ulicí je Bravadžiluk, kde se nachází spousta různých občerstvoven nabízejících výborná bosenská jídla. Ochutnejte třeba čevapi, plněné papriky, begovu čorbu (hustá zeleninovo masová polévka), sarmu (mleté maso s rýží plněné v kvašeném zelném listu), některý z druhů pity, sogan-dolmu (cibule plněná masem a rýží) atd. Tradiční bosenská kuchyně je výborná. Pokud si potrpíte na stylové restaurace, mohu doporučit restauraci v jedné ze sarajevských pamětihodností - Inat kuća (dům, který stál původně na druhé straně řeky Miljacky). Nachází se nedaleko Baščaršije, resp. téměř naproti Viječnice, přes řeku. Jídlo je tam sice dražší než jiných restauracích, je to však příjemné prostředí v tradičním stylu a dá se platit bankovní kartou. Pokud nebude vědět co si vybrat, objednejte si "Bosanski lonac" (bosenský hrnec), kde je směsice tradičních jídel. Určitě si objednejte i kávu (kafu), která se podává v malé džezvě s malým šálkem (fildžan či findžan) a cukřenkou (šećerluk) a pamlskem, který se jmenuje "rahatlokum". Levnější, ale překrásná restaurace se nachází na Baščaršiji a jmenuje se "Pod lipom". Podávají se zde tradiční bosenská jídla, prostředí je velmi příjemné. Určitě se moc pochutnáte a ještě vám k tomu budou znít krásné sevdalinky. Jako dezert si objednejte některou z bosenských sladkých specialit (vyzkoušejte tufahije - dezert z jablek). Zkuste zajít také do některých z čevabžinic a ochutnejte "čevape" s cibulí a jogurtem (který se pije k tomu). Osobně mám nejraději čevabžinice Željo a Mrkva. V buregdžinicích se dostanou různé druhy pity - sirnica (se sýrem), zeljanica (se zelím), krompiruša (s bramborami), burek (s masem), šareni burek (s bramborami a masem) ... a další. V aščinicích se dostanou polévky a různá bosenská jídla.
*
Minulý týden bylo přímo na Baščaršiji otevřeno nové muzeum Art kuća sevdaha (The Sevdah Art House, muzeum sevdalinky) a nachází se v ulici Halači 15. Obětujte 3 KM a zajděte tam. V jedenácti prostorách se mohou vidět osobní věci a ocenění známých tvůrců sevdalinek. Ve dvoře je kavárna, kde číšníci v národních krojích servírují bosenskou kávu v tradičním stylu s rahatlokumem a objednat si můžete i různé tradiční sladkosti (baklava, hurmašica ...), vše za zvuku těch nejkrásnějších bosenských sevdalinek. Muzeum je otevřeno každý den, kromě pondělí od 10 do 18 hodin, kavárna ve dvoře až do 21 hod.
*
Na Baščaršiji si samozřejmě prohlédněte i pamětihodnosti, jako např. Gazi Husrev Begov bezistan, Kuršumli medresa, Gazi Husrev Begovu mešitu, Baščaršijskou mešitu, Sebilj, Brusa bezistan, v němž je dnes umístěna jedna z expozic Muzea města Sarajeva. Toto muzeum doporučuji, seznámíte se nejen s historií Sarajeva od nejstarších dob, ale také s předměty běžného života doby osmanské i rakouskouherské. Mimoto je v tomto muzeu umístěna překrásná maketa středověké Baščaršije. Vstup je pouze 2 KM a otevřeno je od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin a v sobotu od 10 do 15 hodin (adresa Abadžiluk 10).
*
Chcete-li se seznámit s tradiční bosenskou architekturou osmanského období, zajděte do Svrzova domu (Svrzina kuća). Návštěvu této památky vám velmi doporučuji, je to úžasný zážitek a navíc jde o krásnou oázu klidu až neuvěřitelně blízce se nacházející od rušných ulic centra města a Baščaršije. Vstupné je 2 KM a otevřeno je od pondělí do pátku od 10 do 18 hod. a v sobotu od 10 do 15 hodin. Z Baščaršije se tam dostanete nejlépe, pokud se vydáte Gazihurefbegovou ulicí a budete pokračovat rovně ulicí Logavina a poté odbočte doprava do ulice Ćemerlina, pak opět doprava do ulice Glođina (adresa je Glođina 8). Jde o jednu z řídkých památek, potažmo dochovaných obytných domů včetně inventáře, této doby na Balkáně. V ceně vstupenky je zahrnut i výklad průvodce (bosensky či anglicky) a bosenská káva servírovaná v tradičním stylu. Průvodce Mustafa je velmi příjemný a připraven odpovědět na všechny vaše otázky. Pozdravujte ho ode mě! :-)
*
Přestože jsem se chtěla v tomto příspěvku věnovat jiným zajímavostem než je samotná Baščaršija ... sklouzla jsem zcela automaticky k Baščaršiji. Snad jsem ji ale přiblížila jinak, než jak je obvyklé. Doufám, že se vám tak podaří osvojit si tradiční sarajevský "sabur"(klidně, pomalu, krůček po krůčku). :-)
*
VYCHUTNEJTE SI SARAJEVO! ;-)
*
Tradiční jídlo: http://www.kuvarica.net/inter_bosna/index.html
Stránky města Sarajeva: http://www.sarajevo.ba/ba/index.php
Turistické informace: http://www.sarajevo-tourism.com/
Žádné komentáře:
Okomentovat